Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

1234DFGHKLMMMPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Βιβλίο:A' Mέρος(κλικ)
Οι προσπάθειες των Κυπρίων για ανεξαρτησία κορυφώθηκαν μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα από το 1955 άρχισε στην Κύπρο ένοπλος αγώνας εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας.
 Οι αγγλικές αρχές αντέδρασαν με συλλήψεις και απαγχονισμούς (Μιχάλης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης κ.α.).

 Παράλληλα, στην Ελλάδα γίνονταν μαζικά και ενθουσιώδη συλλαλητήρια υποστήριξης του αγώνα των Κυπρίων.
 Το 1959, οι συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου ορίζοντας εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία.
Η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 και πρώτος πρόεδρος της εκλέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ένας από τους πρωτεργάτες του αντιαποικιακού αγώνα των Κυπρίων.

TO BINTEO:
1955-1959
Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης της νήσου και το κυπριακό αίτημα ένωσης με την ΕΛΛΑΔΑ. 
Στην ταραγμένη αυτή περίοδο εμφανίζεται η μυστική οργάνωση ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Η ΠΑΜΠΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΑΡΑΠΙΔΟΥ είναι μία από τις πολλές γυναίκες αγωνίστριες της ΕΟΚΑ και από τις πρώτες που συλλαμβάνονται. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, τις νυχτερινές ώρες, ράβει κρυφά μέσα στο κελί της μία ελληνική σημαία με άσπρα και γαλάζια νάιλον εσώρουχα. Όταν αποφυλακίζεται, σε ένδειξη πατριωτισμού, ανεμίζει την ελληνική σημαία. Σήμερα η ΠΑΜΠΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΑΡΑΠΙΔΟΥ αναπολεί τις δύσκολες στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.

Παρακολουθήστε:

Βιβλίο:B' Mέρος(κλικ)

Bίντεο:Αττίλας  '74