Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Βίντεο:O A' Bαλκανικός Πόλεμος(Οκτώβριος 1912-Μάιος 1913)-Η έναρξη

Οι βαλκανικοί λαοί ποθούσαν την εθνική τους ολοκλήρωση. Το 1912 βρέθηκαν μπροστά σ' έναν κοινό κίνδυνο, όταν οι Νεότουρκοι προσπάθησαν να εκτουρκίσουν τις άλλες εθνότητες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε τα τέσσερα χριστιανικά κράτη Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα συμμάχησαν εναντίον της Τουρκίας και της κήρυξαν τον πόλεμο.



Βίντεο:Ο Βενιζέλος οργανώνει το στρατό και διορίζει το διάδοχο Κωνσταντίνο αρχιστράτηγο



















Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την καλή οργάνωση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων. Ο ελληνικός στρατός με αρχηγό το διάδοχο Κωνσταντίνο κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Αφού διέσπασε τις τουρκικές γραμμές στο Σαραντάπορο, άνοιξε δρόμο προς τη Δυτική Μακεδονία.
Βίντεο:Η προέλαση του Κωνσταντίνου και η διαφωνία του με το Βενιζέλο














Βίντεο:Βασικός στόχος ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
















Βασικός στόχος ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που η τύχη της κρίθηκε σε αποφασιστική μάχη γύρω από τα Γιαννιτσά. Στις 26 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη, όπου και εγκαταστάθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Α', για να δείξει τη σπουδαιότητα που είχε για την Ελλάδα η Θεσσαλονίκη. Εκεί, ύστερα από λίγους μήνες, δολοφονήθηκε. Στο θρόνο τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος στο μεταξύ, ως αρχιστράτηγος, είχε καταλάβει τα Γιάννενα (21 Φεβρουαρίου 1913) και είχε προχωρήσει στη Βόρεια Ήπειρο.
Βίντεο:O Κωνσταντίνος καταλαμβάνει τα Γιάννενα (21 Φεβρουαρίου 1913) και προελαύνει στη Βόρεια Ήπειρο


























































































































Βίντεο:O Γεώργιος Α' δολοφονείται-Η Συνθήκη του Λονδίνου










































































































































Από την άλλη μεριά ο ελληνικός στόλος με αρχηγό το ναύαρχο Κουντουριώτη κυριάρχησε στο Αιγαίο. Κατάφερε να εμποδίσει τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τη Μ. Ασία και παράλληλα απελευθέρωσε πολλά νησιά του Αιγαίου.































Βίντεο:Ο αγώνας στη θάλασσα.Δύο απόπειρες του τουρκικού στόλου νά βγει στό Αιγαίο αποκρούστηκαν με τις ναυμαχίες της Έλλης (3/12/1912) και της Λήμνου (5/1/1913)












Βίντεο:Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ανάγκασε τον τουρκικό στόλο να κλειστεί στα Στενά και έθεσε υπό τον έλεγχό του τα νησιά του Β. και Α. Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Τένεδος, Ίμβρος, Σάμος, Ικαρία).


























































Στα άλλα μέτωπα του πολέμου η Βουλγαρία είχε σημειώσει επιτυχίες στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία και η Σερβία κατέλαβε περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας. 










































































































































































Α' Βαλκανικός Πόλεμος(κλικ στην εικόνα)












Οι επιχειρήσεις (κλικ)


Η Βουλγαρία όμως δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα εδάφη που πήρε, γι' αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους πρώην συμμάχους της, Έλληνες και Σέρβους.




















Βίντεο:Η διπλωματία, η κατάσταση στην Τουρκία και οι πολεμικές επιτυχίες της Βουλγαρίας




























Βίντεο:B' Βαλκανικός Πόλεμος(Ιούνιος-Ιούλιος 1913)









































































Β' Βαλκανικός Πόλεμος(κλικ στην εικόνα)

Πολεμικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα με τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους πέτυχε να περιλάβει στα σύνορα της το μεγαλύτερο μέρος των αλύτρωτων περιοχών (Ήπειρο, Μακεδονία, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Κρήτη), διπλασιάζοντας έτσι την έκταση της. Η ομοψυχία, ο ενθουσιασμός, η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα του ελληνικού λαού, σε συνδυασμό με τις ικανότητες των ηγετών του (Βενιζέλου - Κωνσταντίνου) είχαν φέρει θαυμαστά αποτελέσματα.







Πορείες του ελληνικού στρατού κατά τους Βαλκανικούς πολέμους(κλικ στην εικόνα)


Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αμέσως μετά τους βαλκανικούς πολέμους(κλικ στην εικόνα)