Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

2322SDHGHHHJHHHH


Στις αρχές του 20ού αιώνα οι χώρες της Ευρώπης που είχαν αναπτύξει μεγάλη βιομηχανία, ιδιαίτερα η Αγγλία και η Γερμανία, ήρθαν αντιμέτωπες. Αιτία ήταν, κυρίως, η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν περισσότερες πρώτες ύλες για τα εργοστάσια τους και νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Αντιμέτωπα ακόμα ήρθαν και άλλα κράτη της Ευρώπης, που είχαν μεταξύ τους εδαφικές διαφορές.
Βίντεο:Οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ και ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ οδήγησαν στη Συμμαχία της Εγκάρδιας Συνεννόησης (Entende Cordiale, Αντάντ)


Έτσι διαμορφώθηκαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Οι δυνάμεις της Αντάντ* (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και οι Κεντρικές αυτοκρατορίες (Γερμανία, Αυστρία), στις οποίες προσχώρησαν η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία. Με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο βρέθηκαν και πολλές μικρότερες χώρες. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.
Βίντεο:ΣΕΡΑΓΕΒΟ, 28 Ιουνίου 1914. Εορτασμός εθνικής επετείου για τους Σέρβους και η δολοφονία του αρχιδούκα και διαδόχου της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΥ στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ από Σέρβο εθνικιστή, που στάθηκε η αφορμή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η ΣΕΡΒΙΑ έτσι έπληξε την πρόθεση της ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, που είχε υπό την κατοχή της τη ΒΟΣΝΙΑ και την ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, να ενσωματωθούν οι πληθυσμοί αυτοί στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Η αφορμή δεν άργησε να δοθεί. Ένας Σέρβος φοιτητής δολοφόνησε το διάδοχο της Αυστρίας, η οποία τότε κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Σερβίας (1914). Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος γενικεύτηκε στη διαιρεμένη Ευρώπη και επεκτάθηκε σε δύο κυρίως μεγάλα μέτωπα: το Ανατολικό (Γερμανοί εναντίον Ρώσων) και το Δυτικό (Γερμανοί εναντίον Γάλλων).


Βίντεο:Οι αντιδράσεις των λαών-Ειρηνιστές και φιλοπόλεμοι-Η κήρυξη του πολέμου-Αναχώρηση για τον πόλεμο-Τα μέτωπα-Καταστροφές και κύματα φυγής του άμαχου πληθυσμού
Η Ελλάδα την εποχή αυτή έζησε στιγμές αγωνίας και ταραχής. Ο Βενιζέλος πίστευε πως η θέση της Ελλάδας ήταν στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ζούσαν σε εδάφη της Τουρκίας, η οποία είχε συμμαχήσει με τις Κεντρικές αυτοκρατορίες. Αντίθετος με την πολιτική τού πρωθυπουργού ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που πίστευε στη νίκη της Γερμανίας και επέμενε να μείνει η Ελλάδα ουδέτερη. Η διαφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν στο εσωτερικό της χώρας φοβερές διαμάχες, που δίχασαν τον ελληνικό λαό. Τελικά η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ· ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα.

Βίντεο:Οι Γερμανοί στα Βαλκάνια-Ζυμώσεις
Βίντεο:Tο δίλημμα της ΕΛΛΑΔΑΣ-Διωγμοί των Ελλήνων στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ από τους Τούρκους-Γενοκτονία των ΑΡΜΕΝΙΩΝ-Τουρκία και Βουλγαρία με τη Γερμανία
Βίντεο:H πολιτική κρίση, που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά με ένταση τον Φεβρουάριο του 1915 με τη μορφή διαφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο, κλιμακωνόταν διαρκώς και είχε ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 1916, να διαμορφωθούν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Το φαινόμενο ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός, αποτυπώθηκε γεωγραφικά στη διάσπαση σε «κράτος των Αθηνών» υπό τον Κωνσταντίνο και «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Βενιζέλο και υπήρξε, ουσιαστικά, η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.-Άφιξη του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη-H Ελλάδα με την Αντάντ
Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, που είχε σκορπίσει αμέτρητες συμφορές, τελείωσε το Νοέμβρη του 1918 με νίκη των δυνάμεων της Αντάντ. Στο αποτέλεσμα αυτό είχε συμβάλει και ο ελληνικός στρατός με τη νίκη του εναντίον των Βουλγάρων στη μάχη του Σκρα (1918) και σε άλλα μέτωπα.

Βίντεο:Η όψη του πολέμου
Βίντεο:Η μάχη του Σκρα
Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων του Α' Παγκόσμιου πολέμου εκδηλώθηκε και η Ρωσική επανάσταση (1917), που ανέτρεψε το καθεστώς του τσάρου και εγκαθίδρυσε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος. Η ατομική ιδιοκτησία καταργήθηκε και όλη η γη, τα εργοστάσια, τα μεταλλεία κτλ. περιήλθαν στο κράτος.
Βίντεο:«Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΟΦ». ΡΩΣΙΑ 1917. Οι ΡΟΜΑΝΟΦ πέφτουν και μια νέα εποχή αρχίζει για τη ΡΩΣΙΑ
Βίντεο:Η χαρά της ειρήνης-"Πότε πια πόλεμος"-Αντιγερμανικό κλίμα-Η εύστοχη πολιτική του Βενιζέλου-Απολογισμός της καταστροφής(8.000.000 οι νεκροί)-Επίσημη συνάντηση των νικητών στις ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ(συνέδριο της ειρήνης για το μοίρασμα)
Βίντεο:Βερσαλλίες
Η Ευρώπη μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου του Παρισιού
Με τη λήξη του πολέμου, η Ελλάδα πήρε από τη Βουλγαρία τη Δ. Θράκη και με τη συνθήκη των Σεβρών πήρε από την Τουρκία την Ανατολική Θράκη, (εκτός από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης), καθώς και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης.
Βίντεο:Η χαρά της ειρήνης-"Πότε πια πόλεμος"-Αντιγερμανικό κλίμα-Η εύστοχη πολιτική του Βενιζέλου
Βίντεο:Ελευθέριος Βενιζέλος