Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο ο κόσμος έζησε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή είχε σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.
Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, επιβλήθηκε δικτατορικό καθεστώς.
Στη Γερμανία, ειδικότερα, το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ, συνεχώς επιδίωκε να «ξεπλύνει» την ντροπή του Α' Παγκόσμιου πολέμου και να κυριαρχήσει στον κόσμο.
Από το 1936 ο Χίτλερ συμμάχησε με τον ηγέτη της φασιστικής Ιταλίας Μουσολίνι (Άξονας Βερολίνου - Ρώμης) και από κοινού άρχισαν να εφαρμόζουν επιθετική πολιτική απέναντι σε άλλες χώρες.
Από το 1936 ο Χίτλερ συμμάχησε με τον ηγέτη της φασιστικής Ιταλίας Μουσολίνι (Άξονας Βερολίνου - Ρώμης) και από κοινού άρχισαν να εφαρμόζουν επιθετική πολιτική απέναντι σε άλλες χώρες.
Η πολιτική αυτή κορυφώθηκε το Σεπτέμβριο του 1939, όταν ο γερμανικός στρατός έκανε εισβολή στην Πολωνία, που την ασφάλεια της είχε εγγυηθεί η Αγγλία.
Bίντεο:O B' Παγκόσμιος Πόλεμος
Τα γεγονότα ακολούθησαν με ραγδαίο ρυθμό. Πολλές χώρες της Ευρώπης, με πρώτες την Αγγλία και τη Γαλλία, κήρυξαν πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.
Βίντεο:Η γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση
Βίντεο:Οι επιχειρήσεις στην Αφρική και η καθοριστική μάχη του Στάλινγκραντ στη Ρωσία
Το 1941 ο Χίτλερ έκανε εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, παρόλο που είχε υπογράψει μαζί της σύμφωνο μη επίθεσης.
Βίντεο:H Αμερική στον πόλεμο
Βίντεο 2:
Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου η Ιαπωνία, σύμμαχος της Γερμανίας, βομβάρδισε απρόκλητα τον αμερικανικό στόλο στη Χαβάη.
Τότε μπήκε στον πόλεμο και η Αμερική (Η.Π.Α.) και ο πόλεμος έγινε παγκόσμιος.
Η συμμετοχή των υπερδυνάμεων Αμερικής και Ρωσίας στο πλευρό των Συμμάχων σήμανε την αρχή του τέλους για το γερμανικό στρατό, που ως τότε προχωρούσε νικηφόρα σε όλα σχεδόν τα μέτωπα και είχε υποτάξει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Ρώσος στρατιώτης κυματίζει την κόκκινη σημαία στην πλατεία του ΣτάλινγκραντBίντεο:Στις 6 Ιουνίου 1944 ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Αμερικανού στρατηγού Αϊζενχάουερ πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Β' Παγκόσμιου πολέμου, την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας (ΒΔ Γαλλία). Παρά την αντίσταση των γερμανικών δυνάμεων, οι σύμμαχοι κατόρθωσαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 να έχουν απελευθερώσει τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.:
H ήττα της Γερμανίας και της Ιταλίας,1942-1944
6 Ιουνίου 1944,η απόβαση στη ΝορμανδίαΣτη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου πολλοί λαοί έγραψαν σελίδες δόξας. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν με επιτυχία δυνάμεις υπέρτερες από τις δικές τους. Στον πόλεμο όμως αυτό διαπράχθηκαν και μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ανάμεσα τους μεγάλη φρίκη προκάλεσαν το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα του Χίτλερ και η ολοκληρωτική καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί για να εξαναγκάσουν την Ιαπωνία σε παράδοση.
*κρεματόριο το : κτίριο με ειδικούς κλιβάνους για την καύση νεκρού. γερμ. Krematorium:αυτός που εξαφανίζει με κάψιμο
Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος έληξε το 1945 με συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Οι καταστροφές ήταν για όλους ανυπολόγιστες. Εκατομμύρια θύματα, ερειπωμένες πόλεις, κατεστραμμένες οικονομίες και βαθύ αίσθημα φρίκης και απελπισίας ήταν μερικές μόνο από τις συνέπειες του πολέμου για όλο τον κόσμο.
Η ανθρωπότητα προσπάθησε από την επόμενη κιόλας μέρα του πολέμου να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), του οποίου η πατρίδα μας είναι ιδρυτικό μέλος.