Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

367J







Βίντεο:Η πορεία για την επανάσταση(σύνδεση με τα προηγούμενα)



Βίντεο:Η απελευθέρωση της Καλαμάτας(χθες και σήμερα)

Στην Πελοπόννησο οι επαναστάτες απελευθέρωσαν την Καλαμάτα. Οι αρχηγοί τους άρχισαν αμέσως τις συζητήσεις για τις παραπέρα ενέργειες τους. Μερικοί πρότειναν να διασπαστούν οι δυνάμεις και να πολιορκηθούν τα κάστρα του Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης είχε αντίρρηση. Πίστευε ότι όλοι μαζί έπρεπε να προσπαθήσουν να πάρουν την Τριπολιτσά. Αν έπεφτε αυτή, τ' άλλα κάστρα δε θα μπορούσαν να αντέξουν. Τη γνώμη του την ασπάστηκαν λίγοι. Μ' αυτούς τους λίγους ξεκίνησε, αλλά, καθώς προχωρούσε, σ' αυτούς προσθέτονταν κι άλλοι κι έγιναν μια υπολογίσιμη δύναμη. Έπιασαν τα βουνά γύρω από την Τριπολιτσά και η πολιορκία άρχισε. Στην αρχή ήταν ανοργάνωτοι· όσο όμως περνούσε ο καιρός η κύκλωση στένευε και ο πόλεμος αγρίευε.



Πόλεμος της Τριπολιτζάς και των πέριξ αυτής χωρίων, του Παναγιώτη Ζωγράφου κατά παραγγελία του Ιωάννη Μακρυγιάννη
Οι Τούρκοι ήταν απασχολημένοι με τον πόλεμο εναντίον του Αλή πασά. Ο Χουρσίτ όμως ανησύχησε κι έστειλε τον εμπειροπόλεμο Μουσταφάμπεη από τα Γιάννενα να βοηθήσει τους πολιορκημένους Τούρκους. Ο στρατός του Μουσταφάμπεη, παρόλο που έφτασε γρήγορα, δεν μπόρεσε να βοηθήσει, γιατί συντρίφτηκε στο Βαλτέτσι, όπου οι Έλληνες πολέμησαν με μεγάλη αποφασιστικότητα. 



Πρώτη σημαντική νίκη στην Πελοπόννησο, στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου), από τα σώματα των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα, Νικηταρά εναντίων των δυνάμεων του Κεχαγιάμπεη


Βίντεο:Σήμερα στο Βαλτέτσι


Η νίκη αυτή χαιρετίστηκε μ' ενθουσιασμό και οι Έλληνες πίστεψαν πια ότι οι Τούρκοι δεν είναι ακατανίκητοι. Έτσι ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά έγινε πιο ασφυκτικός. Οι δρόμοι του ανεφοδιασμού είχαν κοπεί.

Ο Χουρσίτ στο μεταξύ είχε στείλει στην Ανατολική Ελλάδα κι άλλο στρατό με αρχηγούς τον Κισσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη. Την πορεία αυτού του στρατού ανέλαβαν να ανακόψουν οι οπλαρχηγοί της Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκομάτα και την Αλαμάνα, χωρίς όμως επιτυχία. Έπεσαν μάλιστα στο πεδίο της μάχης κορυφαίες μορφές του Αγώνα, όπως ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ενώ ο αρχηγός των αγωνιστών της Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος και θανατώθηκε με απάνθρωπο τρόπο.


Στη σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη στη Χαλκομάτα ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας τραυματίζεται θανάσιμα. Υπήρξε πρωτοπόρος κληρικός του Αγώνα, ο πρώτος δεσπότης που έπεσε στη μάχη για την εθνική ανεξαρτησία.





Μάχη στην Αλαμάνα: σύλληψη και θάνατος του Αθανάσιου Διάκου (23, 24 Απριλίου)
Ύστερα ο Ομέρ Βρυώνης κατευθύνθηκε προς την Άμφισσα με σκοπό να περάσει στην Πελοπόννησο. Δεν κατόρθωσε όμως να φτάσει ως εκεί, γιατί στο Χάνι της Γραβιάς ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 118 παλικάρια τού έφραξε το δρόμο. Φτάνοντας στο χάνι ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε τους Έλληνες να παραδοθούν. Η απάντηση που πήρε ήταν οι ομοβροντίες των όπλων των πολεμιστών. Η μάχη σταμάτησε το βράδυ, αφού οι Τούρκοι είχαν χάσει πάνω από 800 στρατιώτες και οι Έλληνες μόνο 6. Ο Ομέρ Βρυώνης έστειλε να φέρουν κανόνια από τη Λαμία. Ο Ανδρούτσος και τα παλικάρια του, λίγο πριν ξημερώσει, έκαμαν έξοδο και πέρασαν ανάμεσα από τους ανύποπτους Τούρκους. Οι Έλληνες πήραν έτσι εκδίκηση για το θάνατο του Διάκου.



"Τότε ο μεν Οδυσσεύς με 130 άνδρας (20 ήτον εδικά του παλληκάρια, 12 ήτον του Πανουργιά και Δυοβουνιώτη και οι λοιποί ήτον χωριάταις και Γαλαξιδιώταις 30) εκλείσθηκαν εις το χάνι"

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αντιστέκεται στο χάνι της Γραβιάς εναντίων των δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη (8 Μαΐου)

Παναγιώτης Ζωγράφος, Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς.
Υδατογραφία σε χαρτόνι 49x61,5 εκ.
Αθήνα, Πολεμικό Μουσείο. 


Ομέρ Βριώνης, E.Delacroix.

Ο Ομέρ Βρυώνης έπειτα από τη Γραβιά είδε πως έπρεπε να τελειώνει με την Εύβοια. Αλλά κι εκεί, στα Βρυσάκια, δεν είχε καλύτερη τύχη. Αποκρούστηκε από το στρατό του Αγγελή Γοβγίνα και αναγκάστηκε να στραφεί προς την Αθήνα, όπου οι Έλληνες πολιορκούσαν την Ακρόπολη. Εκεί έλυσε την πολιορκία, αλλά δεν τόλμησε να περάσει τον Ισθμό, γιατί φυλαγόταν γερά. Αναγκάστηκε τότε να γυρίσει πίσω στη Λαμία, αφού και μια άλλη τουρκική στρατιά που ξεκίνησε από τη Μακεδονία είχε αποκρουστεί στα Βασιλικά της Βοιωτίας από τον Ι. Γκούρα.(Χάρτης,κλικ)

O I.Γκούρας μάχεται στα Βασιλικά
Μάχη των Βασιλικών: οι Ιωάννης Γκούρας, Δυοβουνιώτης, Πανουργιάς σταματούν την κάθοδο του Μπεϋράν πασά στη ανατολική Ρούμελη (25-26 Αυγούστου)

Η μάχη στα Βασιλικά
Ενώ αυτά συνέβαιναν στη στεριά, στη θάλασσα ο ελληνικός στόλος πήρε την πρωτοβουλία. Οι Τούρκοι έκαμαν μια επιδεικτική κίνηση γύρω από τη Λέσβο. Οι Έλληνες ανατίναξαν ένα τούρκικο καράβι στην Ερεσό με πυρπολικό.

Ο Παπανικολής πραγματοποιεί την πρώτη πυρπόληση οθωμανικού πλοίου στο λιμάνι της Ερεσού (27/5)

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
Στο μεταξύ η Τριπολιτσά αβοήθητη, έπειτα από τη φοβερή πολιορκία έπεσε. Η Πελοπόννησος σχεδόν ελευθερώθηκε. Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη είχε θριαμβεύσει.

Αλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου), στρατιωτικού και διοικητικού κέντρου των Οθωμανών στην Πελοπόννησο και σφαγή των μουσουλμάνων των πόλης(το μελανό σημείο!)


Χάρτης με τις πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων