Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

45555jhklop



Μια από τις πιο διαδεδομένες θρησκείες του κόσμου. Η ιστορία του Ινδουισμού ξεκινάει πριν από 4.000 περίπου χρόνια και έχει σχέση με μια άλλη μεγάλη ανατολική θρησκεία, το Βραχμανισμό.
Ο Ινδουισμός αποτελεί ένα κράμα του Βραχμανισμού(είναι η πρώτη θρησκεία του λαού της Ινδίας) και άλλων θρησκειών, που όμως δε συγκροτείται σε ενιαία θρησκεία.
Βασικά χαρακτηριστικά του Ινδουισμού:
  • η κάρμα (χωρίς πληθ.) : δόγμα της ινδικής θρησκείας, που δηλώνει μια συγκεκριμένη πράξη, οι συνέπειες της οποίας προσδιορίζουν την ευτυχία ή τη δυστυχία της ανθρώπινης ζωής(πεπρωμένο).
  • πίστη στην μετεμψύχωση
  • οργάνωση σε κάστες : κλειστές κοινωνικές τάξεις στις οποίες είναι χωρισμένοι οι λαοί των Iνδιών.
Εικόνες:Οι ινδουιστές πιστεύουν σε πολλές θεότητες. Ο Σίβα με τα τέσσερα χέρια απεικονίζεται συνήθως να χορεύει. Η Κόλι είναι μια γιγαντόσωμη θεό, μητέρα του Γκάνες, ο οποίος έχει κεφάλι ελέφαντα και πιστεύεται ότι φέρνει στους ανθρώπους την ευημερία.
Οι περισσότεροι οπαδοί του Ινδουισμού ζουν στην Ασία, και ειδικότερα στην Ινδία. Πιστεύουν ότι ο θεός υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Οι ιερείς (Βραχμάνοι) λατρεύουν τον υπέρτατο Θεό, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί λατρεύουν άλλους θεούς, όπως τον Βισνού, το θεό της ζωής. Τα σπουδαιότερα ιερά βιβλία των Ινδουιστών είναι οι Βέδες. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι μερικά ζώα, όπως η κόμπρα και η αγελάδα, είναι ιερά. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τα σκοτώσει ή να τα φάει.
Στο χάρτη σημειώνονται οι κύριοι ιεροί τόποι (ναοί και προσκυνήματα).
Η εξάπλωση του Ινδουισμού
Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών, μετά το Χριστιανισμό και τον Ισλαμισμό, με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, εκ των οποίων πάνω από το 90% κατοικεί στην Ινδία.